Wandelen

 

Rondom het Bezoekerscentrum genieten wandelaars van dijken, uiterwaarden en de plek waar contouren van fort De Voorne nog zichtbaar zijn.

Dwaal door de historische kern van het dorpje. Een handig routeboekje wijst de weg en geeft informatie over bijzondere gebouwen en interessante plekken.

Heerlijk rustig is het bij fort Sint Andries, met een uniek uitzicht over de Maas én de Waal.

Neem voor een flinke wandeltocht de struinroute langs de Waal waarbij u gebruik maakt van (voet)veerdiensten die hier in de zomer op gezette tijden varen. Deze route is verkrijgbaar bij ons Centrum.

Wilt u iets voor het milieu doen, kom dan een pakket halen met ondermeer prikstokken (bruikleen), vuilniszak en een wandelroute. Terwijl u wandelt, verzamelt u zwerfvuil en draagt zo uw steentje bij aan het in stand houden van een gezonde, mooie omgeving.

Parkeerruimte is er voldoende bij ons Bezoekerscentrum. Ideaal om vandaar uit uw tocht te ondernemen.  

Onderstaande link verwijst naar diverse eetgelegenheden, mogelijkheden om te overnachten en activiteiten in de omgeving, zodat u er ‘n compleet dagje uit of een meerdaagse trip van kunt maken.

www.rivierenland.nl

 

Fietsen

Ieder jaargetijde is anders maar altijd weer mooi. Het is hier nog rustig en de dijken waartegen het wassende water soms flink hoog staat, zijn grotendeels autoluw. Naast de permanente veerdiensten varen in de zomermaanden veerbootjes die fietsers en wandelaars over de rivieren brengen. Zo zijn niet alleen de aangrenzende Bommelerwaard en het land van Maas en Waal, maar ook de Betuwe en Noord Brabant op korte afstand bereikbaar. 

Via landelijke knooppunten van het fietsroutenetwerk Rivierenland komt u bij het Bezoekers centrum, waar u, terwijl u geniet van een kop koffie, uw electrische fiets op mag laden en waar voldoende ruimte is om uw auto te parkeren.  

Fiets u de fort Sint Andries route dan vind u ons tussen knooppunt 67 en 69.

Onderstaande link verwijst naar diverse  eetgelegenheden, mogelijkheden om te overnachten en activiteiten in de omgeving,  zodat u er ‘n compleet dagje uit of een meerdaagse trip van kunt maken.

Kijk voor wat er allemaal te doen is in het Rivierenland op www.rivierenland.nl

Kijk voor alle actuele informatie zoals vaartijden op Uit®waarde.nl.

 

Donateurs

Voor groot en klein moet het Bezoekerscentrum interessant blijven. Donateurs en sponsoren zijn hierbij een belangrijke steun. Wij zijn blij met elke financiële bijdrage die u kunt missen en u kunt ervan op aan dat wij zorgvuldig met uw geld om gaan en het op een verantwoorde wijze gebruiken voor verbetering van het centrum op diverse gebieden.Een donatie van €16.50 geeft u recht op vrij entree voor 2 volwassenen en een donatie van € 20 voor 2 volwassen en 3 kinderen tijdens openingsuren van april tot november gedurende het jaar van betaling, met uitzondering van extra activiteiten.
 
Bent u reeds donateur, dan ontvangt u in het voorjaar automatisch het verzoek een bedrag over te maken.
Voor 2 volwassenen betaalt u € 16,50.
Voor 2 volwassenen met maximaal 3 kinderen t/m 16 jaar € 20.00.
Bij uw eerste bezoek na betaling word u naam en adres genoteerd op de lijst en kunnen wij dit bij een volgend bezoek makkelijk controleren.
 
Nieuwe donateurs kunnen hun bijdrage contant betalen aan de balie van het Bezoekerscentrum of overmaken naar :
  • IBAN NL48RABO0112318983 (Rabobank), of
  • IBAN NL64INGB0003625601 (ING Bank).
 
Graag met vermelding van naam, adres en mailadres, zodat u via de mail op de hoogte blijft van nieuws en actualiteiten bij het Bezoekerscentrum.
Besluit u om ons financieel te steunen dan zijn wij u hiervoor oprecht dankbaar. Voor schenkingen en nalatenschappen verzoeken wij u contact op te nemen met onze penningmeester Nelly Schalk.

Rondleidingen

Op afspraak  kunnen wij diverse soorten rondleidingen voor u verzorgen door ervaren gidsen die begaan zijn met de historie, natuur en ontwikkelingen in het rivierengebied. Deze rondleidingen vinden niet alleen plaats in het Bezoekerscentrum, maar ook op fort Sint Andries, in het dorp of de prachtige uiterwaarden.

Wanneer de groep groter is dan 20 personen, wordt een programma op maat gemaakt.

  • kosten: € 40.00 per gids.
  • maximaal 20 personen per gids
  • duur rondleiding binnen:  45/60 minuten
  • duur rondleiding buiten :  60/90 minuten

RIVIERVISSERIJ:

In ons Bezoekerscentrum krijgt u uitleg bij de vaste tentoonstelling over de riviervisserij.  Naast oude foto’s en films zijn er veel materialen die gebruikt werden bij de zalm- en palingvangst door mensen uit het dorp, zoals de want met twee duimen en benodigdheden bij het netten breien. U krijgt meer inzicht over het leven en werken van de visser en zijn familie, wat naast rijkdom ook veel armoede betekende. Buiten op ons terrein ligt nog een authentieke Waalschokker, waarmee de vissers over de rivier gesleept werden richting Keulen. Hier lagen ze een half jaar voor anker in de hoop een goeie buit binnen te halen!

STEENOVENS:

Veel inwoners van Heerewaarden en omstreken werkten op één van de 5 steenfabrieken die in en rondom het dorpje stonden. Dankzij de rivieren was er volop klei. Het kleistenen bakken vormde samen met de riviervisserij de voornaamste bron van inkomsten in dit gebied. Vandaar dat wij een gedeelte van het Bezoekerscentrum ingericht hebben met een verzameling oude gebruiksvoorwerpen. Filmbeelden en foto’s laten niet alleen arbeiders aan het werk zien maar ook wanneer er wordt gestaakt. Een demonstratie "stenen maken" behoord tot de mogelijkheden. We gebruiken hierbij diverse soorten klei, zand en houten vormen. Natuurlijk mag u uw eigen steen maken. 

IN EN ROND HEEREWAARDEN:

Niet alleen Heerewaarden zelf is door zijn rijke historie en z’n historische dorpskern mooi om doorheen te wandelen. Ook de directe omgeving is zeker de moeite waard met de uiterwaarden, hoogstam fruitbomen, waterplassen en dijken langs Waal en Maas. Een van onze gidsen neemt u graag mee met deze wandeling en vertelt ondertussen over karakteristieke huizen, natuurlijke terpen, het leven in een dorp tussen grote rivieren en de mooie natuur. 

 

FORT ST. ANDRIES:

In het belang van de verdediging van Noordelijk Nederland werd “nieuw fort St. Andries” in 1815 gebouwd. Van dit fort zijn nog enkele gewelven en de later gebouwde uitzichttoren overgebleven. De natuur in het gebied rond het Fort, wat gelegen is tussen het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard, krijgt zoveel mogelijk de ruimte om zich te ontwikkelen. U kunt hier op dit strategisch belangrijke punt meer te weten te komen over wat zich hier afspeelde ten tijde van de tweede wereldoorlog en hoe het er toen uit zag.

 NATUURWANDELINGEN:

In een van de van de mooie natuurgebieden in de omgeving, zoals de uiterwaarden langs de Waal, vertelt een deskundige  gids over de unieke flora en fauna.Tijdens de wandeling krijgt      u interessante informatie over de ontwikkelingen van het rivierengebied, zoals kribverlaging, dijkverzwaring, en nevengeulen.

Vraag ons even naar de diverse mogelijkheden.

 

 

 

Cursussen en workshops

    

     Regelmatig worden in het Bezoekerscentrum cursussen en workshops gegeven.                                                  Bent u van plan zelf een cursus of workshop te geven en zoekt u hiervoor nog een geschikte ruimte, informeer dan naar de mogelijkheden.

   

Voor zover data en activiteiten van workshops en de start van nieuwe cursussen bekend zijn staan zij vermeld in de activiteitenkalender op deze website.

 

Ook voor de cursus netten breien kunt u contact met ons opnemen.

 

 

 

Lezingen

Ongeveer 6 keer per jaar, worden in het Bezoekerscentrum lezingen gegeven door mensen met passie voor- en kennis van een bepaald thema.

Diverse onderwerpen die betrekking hebben op de doelstellingen en/of de omgeving van het Bezoekerscentrum komen aan bod.

Vaak worden de lezingen ondersteund door een power point- presentatie. 

Voor zover de lezingen bekend zijn vind u die in de agenda van deze website.  

Heeft u zelf een toepasselijk onderwerp wat u graag ten gehore wil brengen, neem dan even contact met ons op: 0487 572831 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

 

 

Feesten/bijeenkomsten

 

 

 

 

 

 

 

In overleg is ons Bezoekerscentrum te gebruiken voor feesten en bijeenkomsten. Hieraan zijn enkele regels verbonden. Een van die voorwaarden is, dat de bijeenkomst gerelateerd moet zijn aan het Bezoekerscentrum door middel van één of meerdere rondleidingen.

  

Graag infomeren wij u over de mogelijkheden en de kosten.                                                                      

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Kom even langs of maak een afspraak: mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0487 572831 en vraag naar een van de beheerders.   

 

Copyright Like2movit, 2013